fbpx

Cognitieve Biases

Cognitieve Biases, wat zijn het?

We doen het allemaal. Beslissingen maken op basis van vooroordelen. Meestal hebben we het zelf echter niet door. We denken dat we een rationele wel overwogen besluit nemen maar eigenlijk maken we een beslissing op basis van een denkfout. We noemen dit cognitieve biases.

Hoe komt het nou dat we deze cognitieve bias onbewust steeds inzetten? Vanuit evolutionair standpunt is dit makkelijk te verklaren. Hoe meer energie je verbruikt aan “onbelangrijke” zaken hoe kleiner jouw overlevingskansen werden. Een cognitieve bias is dus eigenlijk een soort mentale sluiproute die is ontstaan om mentale energie te besparen.

Stel je eens voor dat je in de supermarkt staat en van ieder product dat je nodig hebt alle mogelijke merken gaat bekijken en daartussen een weloverwogen besluit gaat maken. Je doet er uren over voordat je uit de supermarkt bent en je bent ook nog eens mentaal volledig uitgeput.

Zo’n cognitieve bias kan dus super handig zijn. Echter schuilt in al het mooie ook gelijk het lelijke. Nou zijn er twee manieren van denken die uiteindelijk leiden tot het maken van beslissingen of het komen tot conclusies. Er is snel denken en er is langzaam denken. Sommige noemen snel denken ook wel systeem 1 en langzaam denken systeem 2. Snel denken doen we vooral op de automatische piloot. Emoties spelen hierbij een hele grote rol met een boel stereotypes binnen jouw gedachten als gevolg.

Het tweede systeem heeft als taak om onze intuïtie te leiden. Binnen dit systeem denken wij rationeel en zijn we berekenend. Dit doen we vooral bewust. Het tweede systeem zorgt er dus eigenlijk voor dat het eerste systeem wat in toom gehouden wordt. Het tweede systeem kost echter, in tegenstelling tot het eerste systeem, veel energie, waardoor het dus ook veel minder gebruikt word dan het eerste systeem.

Conclusie

Hoewel het snelle systeem dus zorgt voor energiebesparing en daardoor ontzettend nuttig is, heeft het snelle systeem dus ook zijn keerzijde. Door het snelle systeem, komen we te snel tot conclusies, overschatten we het belang van eerste indrukken, verwarren we toevallige verbindingen en relaties en plaatsen we teveel vertrouwen in wat we al weten en dus bekend is. Hierdoor ontstaan cognitieve biases die ons ontzettend kunnen hinderen in ons dagelijks leven. Zo kunnen ze onder andere relaties onder druk zetten,  jou remmen in jouw ontwikkeling of hebben zij nadelige gevolgen voor jouw mentale gezondheid.

Van deze cognitieve biases zijn er inmiddels tientallen bekend en onderzocht. 

Hiernaast vind je 50 cognitieve biases. Welke herken jij bij jezelf?

Wil jij erachter komen welke cognitieve biases bij jou vaak voorkomt en op welke manier deze jou hinderen? Klik dan hier voor onze lidmaatschapstest en ontdek hoe wij jou kunnen helpen

Volg ons ook op onze sociale media kanalen voor leuke content omtrent vitaal leven!

×

Hallo,

Wat leuk dat je onze website gevonden hebt. Mijn naam is Willem. Kan ik je ergens mee helpen?

× Hoe kan ik je helpen?