fbpx

Fitness Fatigue Model

Fitness Fatigue Model, wat is het precies?

Iedereen heeft een basis fitheid. Wanneer je gaat trainen zal deze basis fitheid afnemen doordat je vermoeid raakt. Deze vermoeidheid ontstaat door de stressoren die toegediend worden tijdens jouw training. Dit wordt vertaald in het fitness fatigue model.

Een stressor is bijvoorbeeld het gewicht van dumbells die zorgen voor weerstand. Naarmate jouw training vordert zal de vermoeidheid verder blijven toenemen. Jouw fitheid zal hierdoor verder blijven afnemen.

Op het moment dat jouw training afgelopen is zal jouw vermoeidheid hoog zijn en jouw fitheid laag.

Nu komt het moment van herstel. De vermoeidheid zal weer afnemen en jouw fitheid zal weer verder toenemen. Dit proces zal zo doorgaan totdat jouw fitheid weer terug is op het niveau van waar het was vóór het toedienen van de (training)stressprikkel.

Supercompensatie

Hier stopt het echter niet.  Jouw fitheid  stijgt nu boven het oorspronkelijke niveau uit. Hallo supercompensatie. Het is nu van groot belang dat er niet te lang gewacht word met het opnieuw toedienen van een trainingsprikkel. Op het moment dat er namelijk te lang gewacht zal worden dan zal jouw fitheid weer terug zakken naar het oorspronkelijke niveau. Het moment van supercompensatie heb je dan misgelopen. Wanneer je wel tijdig een nieuwe stressprikkel toedient zal de fitheid op het moment van de supercompensatie gaan gelden als jouw nieuwe basis fitheid. Je bent dan in fitheid aan het groeien. Met andere woorden, er zal een positieve adaptatie van het lichaam plaats vinden.

Deze wetmatigheid is hierin van toepassing op allerlei vormen van training. Of het nu gaat om spiergroei, het opbouwen van conditie of revalideren, er zal altijd tijdig rust gehouden moeten worden en tijdig opnieuw een (training)stressprikkel toegediend moeten worden.

Wil jij ook optimaal trainen en optimaal resultaat? Klik dan op de knop hieronder dan nemen wij contact met jou op.

Volg ons ook op onze sociale media kanalen voor leuke content omtrent vitaal leven!

×

Hallo,

Wat leuk dat je onze website gevonden hebt. Mijn naam is Willem. Kan ik je ergens mee helpen?

× Hoe kan ik je helpen?