Daglicht
Ons lichaam werkt op basis van het circadiaan ritme. Dat betekent dat onder andere lichaamstemperatuur, bloeddruk, stemming en cognitief vermogen gereguleerd worden volgens een 24 uur ritme. Om dit 24 uur ritme synchroon te laten lopen met de werkelijke klok ontvangen jouw hersenen zogeheten zeitgebers. Een heel belangrijke zeitgeber is bijvoorbeeld daglicht. Goed slapen is dus afhankelijk van goed circadiaan ritme en een goed circadiaan ritme is weer afhankelijk van het opdoen van voldoende daglicht. Zorg dus dat er voldoende daglicht in jouw woning binnen komt en zorg ervoor dat je regelmatig een keer naar buiten gaat.
Beweging
Lichaamsbeweging zorgt voor een verbeterde slaapkwaliteit en een kortere inslaaptijd. Gezonde slaap en lichaamsbeweging zorgen voor minder cortisol aanmaak, minder ontstekingsprocessen en een verbeterde stofwisseling.
Vermijd alcohol en cafeïne
Koffie en alcohol worden sterk afgeraden voor het slapen. Aangeraden wordt om minstens 6 uur voor het slapen geen koffie meer te drinken. Alcohol zorgt ervoor dat je sneller inslaapt maar zorgt wel voor een slechtere slaapkwaliteit. Voornamelijk tijdens het tweede gedeelte van jouw slaapproces wanneer de REM slaap toeneemt.
Nicotine
Er bestaat een correlatie tussen roken en slecht slapen. Vermoedelijk komt dit doordat rokers eerder wakker worden door een nicotinegebrek.
Lichaamstemperatuur
Wanneer het lichaam de behoefte voelt om te gaan slapen zal de lichaamstemperatuur gaan afnemen. Enkel in voeten en handen neemt de temperatuur niet af maar juist toe. Een voetenbad voor het slapen gaan kan dus werken om sneller in slaap te vallen. Een warme douche 20 minuten voor het slapen gaan kan ook dit proces versnellen.
Apparaten
Tablets, telefoons, laptops en televisies stralen blauw licht uit. Dit licht remt de melatonine aanmaak, het hormoon dat zorgt voor een goede slaap. Hierdoor wordt het circadiaan ritme verstoord. Hierdoor wordt de kans groter dat het langer duurt voordat je in slaap valt, vaker wakker wordt en minder lang en efficiënt slaapt. Gebruik een uur voordat je gaat slapen geen apparaten meer en dim alvast de lichten in huis.
Slaapritme
Wat gezonde slapers veelal gemeen hebben is dat zij bijna allemaal op dezelfde tijd gaan slapen, wakker worden, ontbijten, lunchen, avondeten en ontspannen. Probeer daarom zoveel mogelijk ritme aan te brengen in jouw leven.
Frisse lucht
Wanneer je slaapt in een afgesloten ruimte kan er veel koolstofdioxide ontstaan in de lucht. Dit beïnvloedt de slaap negatief. Zorg er dus altijd voor dat er frisse lucht in de kamer kan komen wanneer je slaapt.
Verduistering
Zorg voor dimbare lichten zonder blauw licht zodat er geen melatonine onderdrukking plaats vindt. Zorg daarnaast voor goede raambekleding zodat er geen straatverlichting naar binnen kan schijnen.