fbpx

Hoe gezond is een banaan?

Banaan is het tweede meest gegeten fruit van Nederland. Hoe gezond is een banaan eigenlijk?

De banaan is een populair stuk fruin in Nederland. Het is het tweede meest gegeten stuk fruit en we eten er gemiddeld dan ook 20 gram per dag van. Maar hoe gezond is een banaan eigenlijk?

Een banaan bevat minder vitamine C dan veel andere soorten fruit. Echter bevat een banaan wel veel voedingsvezels, kalium en zetmeel. Maar wat heb je nou aan kalium, zetmeel en voedingsvezels?

Voedingsvezels

Voedingsvezels zijn echt essentieel voor een goede gezondheid. Voedingsvezels zorgen niet alleen voor een goede spijsvertering en een verzadigd gevoel, maar ze verkleinen ook de kans op hart en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Voedingsvezels vind je in allerlei verschillende producten terug zoals roente, fruit, aardappelen, volkorenbrood, ontbijtgranen, peulvruchten en noten. Het advies is om dagelijks ongeveer 30 tot 40 gram voedingsvezels binnen te krijgen.

Kalium

Kalium is een mineraal dat voor een heleboel processen in het lichaam (mede)verantwoordelijk is. Zo zorgt het onder andere, in samenwerking met chloride en natrium, voor de vochtbalans en de bloeddruk in het lichaam. De rol van Kalium is hierin dat het een gunstig effect heeft op de bloeddruk. Het zorgt er namelijk voor dat het het verhogende effect van Natrium tegen gaat. Daarnaast zorg Kalium ook voor een goede geleiding van zenuwprikkels waardoor spieren goed aan kunnen spannen. 

Zetmeel

Zetmeel is een koolhydraat die in het lichaam wordt omgezet in glucose. Zetmeel is dus onder andere een energieleverancier. Daarnaast blijkt dat er een verband is tussen zetmeel-inname en cholesterol. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wanneer bepaalde soorten koolhydraten vervangen zouden worden door de koolhydraat zetmeel, dat dit het slechte LDL cholesterol doet dalen.

Conclusie

Ondanks dat bananen weinig vitamine C bevatten, zijn ze rijk aan andere goede voedingsstoffen die een enorm positief effect kunnen hebben op de gezondheid. Een banaan is dus een ontzettend gezond stuk fruit en staat dus ook terecht op de tweede plek van meest gegeten fruitsoorten.

Hoe gezond is een banaan? Was dit ook vraag die bij jou al langer speelde? Wil jij meer weten over jouw voedingspatroon? Klik dan op onderstaande button

hoe gezond is een banaan

Volg ons ook op onze sociale media kanalen voor leuke content zoals in deze Kennisbank!

×

Hallo,

Wat leuk dat je onze website gevonden hebt. Mijn naam is Willem. Kan ik je ergens mee helpen?

× Hoe kan ik je helpen?