fbpx

Implementatie-intentie

Implementatie-intentie, hoe werkt het?

Iedereen kent het wel. Je neemt je voor bepaald gedrag te gaan veranderen. Je wilt bijvoorbeeld gezondere voeding gaan eten maar telkens trap je weer in dezelfde valkuilen. Iedere keer betrap je jezelf er weer op dat je toch weer die zak chips leeg gegeten hebt. Hoe komt dit nou? De intentie is er toch echt. Je voelt dat de wens om het anders te doen heel sterk aanwezig is maar toch lukt het je niet. Een implementatie-intentie kan jou zomaar eens gaan helpen.

Het oude gedrag is in de loop der jaren een gewoonte geworden. De verbindingen tussen de synapsen in de hersenen zijn zo sterk geworden dat je bepaald gedrag (ongezond eten) in een bepaalde bijbehorende situatie (op de bank voor de televisie) geheel automatisch uitvoert. Helaas kun je deze verbindingen niet meer verwijderen uit de hersenen. Gedrag kun je helaas niet ontleren. Je kunt echter wel nieuw gedrag aanleren. De verbindingen voor dit nieuwe gedrag kun je sterker maken en de verbindingen van het oude gedrag kun je laten verzwakken. Maar hoe doe je dit dan?

Onderzoek

Onderzoek toont aan dat intenties verantwoordelijk zijn voor 28% van de variantie in gedrag (Sheeran, 2002). Dit toont aan dat intenties goede voorspellers zijn voor gedrag. Echter laat onderzoek ook zien dat intentie slechts een klein tot middelgroot aantal gedragingen voorspelt (Webb & Sheeran 2006). Er zit dus een gat in de relatie tussen intentie en gedrag. Dit gat wordt veroorzaakt door mensen die zich voornemen om een bepaalde handeling uit te voeren maar dit vervolgens niet doen. Volgens onderzoek (Sheeran & Gollwitzer 2006) zijn er 4 problemen die mensen ervan kunnen weerhouden hun intenties het gewenste gedrag te laten bereiken.

  1. Falen om te starten
  2. Onderweg ontsporen of tegen obstakels aan lopen
  3. Niet los kunnen koppelen van een manier van streven die onproductief is
  4. Overbelast raken omdat zij meerdere dingen naast elkaar nastreven

Om deze struikelblokken te voorkomen introduceerde Gollwitzer in 1993 het concept implementatie-intentie. De intentie refereert naar WAT iemand wil bereiken terwijl de implementatie-intentie ook refereert naar WANNEER, WAAR en HOE hij of zij dit wil bereiken.

Ofwel: wanneer situatie X zich voordoet dan zal ik respons Y uitvoeren

Onderzoek laat zien dat implementatie-intentie een middelgroot tot groot positief effect heeft op het behalen van doelen (Gollwitzer & Sheeran 2006) Door de implementatie-intentie wordt er een specifieke toekomstige situatie gekozen. Nieuw specifiek en concreet gedrag wordt ontwikkelt in de hersenen. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat er meer aandacht en herinnering is voor het bereiken van het doel en de persoon perceptueel bereidwillig is om de situatie te ervaren.

Implementatie-intenties blijken dus een goede manier om oude gedragspatronen te vervangen voor nieuwe gedragspatronen (Holland, Aart & Langendam 2006). Intenties voorspellen implementatie-intenties die op hun beurt weer gedrag voorspellen.

Wil jij ook graag jouw doelen bereiken maar kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Klik dan op onderstaande button

Volg ons ook op onze sociale media kanalen voor leuke content omtrent vitaal leven!

×

Hallo,

Wat leuk dat je onze website gevonden hebt. Mijn naam is Willem. Kan ik je ergens mee helpen?

× Hoe kan ik je helpen?