fbpx

Is melk gezond?

Is melk gezond? Het is een vraag die wij steeds vaker krijgen. Wij zochten het uit.

Bijna iedereen is er wel mee opgegroeid, een glas melk. Naast dat Nederlanders over het algemeen veel melk drinken wordt er ook veel zuivel gegeten zoals yochurt, vla en kwark. Maar is melk nou eigenlijk wel gezond?

Melkproducten komen in drie vormen. Vol, halfvol en mager. Voornamelijk geeft dit aan hoeveel melkvet een product nog bevat. Melkvet is het vet dat het meest uit verzadigd vet bestaat. Zo bevat het ruim de helft meer verzadigd vet dan varkensvet en bijna drie keer zo veel cholesterol. Melkvet verhoogt dan ook als geen ander vet het cholesterolgehalte van het bloed. In landen waar veel melkvet gegeten wordt komen dan ook veel hartinfarcten voor.

Melk en calcium

Uiteraard bevat melk ook goede voedingsstoffen zoals onder andere calcium. Calcium is een vitamine wat samen met vitamine D goed is voor stevige botten. De Nederlandse aanbeveling van 1 gram kalk per dag is echter wat aan de ruime kant. Dit zou namelijk overeen komen met 5 a 6 glazen zuivel per dag.

Melk en kanker

Daarnaast zijn er steeds meer aanwijzingen vanuit wetenschappelijk onderzoek die aantonen dat het nuttigen van zuivel de kans op darmkanker kan verkleinen. Hierbij moet wel vermeld worden dat het consumeren van melk een ongezonde leefstijl niet compenseert wanneer het aankomt op de kans op het krijgen van kanker. Alcohol, vetzucht en roken zijn nog steeds verreweg de grootste voedingsfactoren wanneer het aankomt op kanker.

Melk en vitamine B12

voor mensen die geen vlees en vis eten, zijn zuivel en eieren de enige bron van vitamine B12. Voor veganisten (mensen die helemaal geen dierlijke producten eten) wordt dan ook aangeraden om vitamine B12 te suppleren. In volle en halfvolle melk zitten meer calorieën dan in magere melk. De hoeveelheid vitamine B12 is echter identiek. Dat betekent dus dat er in verhouding tot de hoeveelheid calorieën meer vitamine B12 in magere melk zit dan in volle of halfvolle. Daarnaast is melk onze belangrijkste bron van vitamine B2

Magere melk lijkt de bloeddruk wat te verlagen. Daarnaast levert melk jodium, kalium en zink. Melk is dus een bron van goede voedingsstoffen en is vooral aan te raden voor opgroeiende kinderen. Hierbij wordt wel magere melk aangeraden omdat dit geen verzadigd vet bevat. Ons advies is dus ook om iedere 1 a 2 glazen melk te drinken of een beker magere yochurt leeg te lepelen. Het bevat namelijk waardevolle voedingsstoffen, het verlaagt de bloeddruk, verkleint de kans op darmkanker en het is goed voor botten en tanden. Wel is het belangrijk om hierbij voornamelijk magere zuivelproducten te consumeren.

Is melk gezond? Was dit ook vraag die bij jou al langer speelde? Wil jij meer weten over jouw voedingspatroon? Klik dan op onderstaande button

Volg ons ook op onze sociale media kanalen voor leuke content zoals in deze Kennisbank!

×

Hallo,

Wat leuk dat je onze website gevonden hebt. Mijn naam is Willem. Kan ik je ergens mee helpen?

× Hoe kan ik je helpen?