fbpx

Mythes & Misconcepties voeding

Er zijn een heleboel mythes & misconcepties omtrent voeding. Wij behandelen er hier een paar

 

Zijn er goede en slechte vetten?

De eerste uit deze lijst mythes is de mythe rondom vetten. Er zijn zeer zeker slechte vetten. Dit zijn de transvetten die wij als mens zelf maken. Deze vetten zorgen voor een lekkerder mondgevoel en ze zorgen ervoor dat producten langer houdbaar zijn. Deze vetten zorgen ervoor dat celwanden inflexibel kunnen worden. Hierdoor nemen deze cellen minder goed voedingsstoffen op en scheiden zij minder goed afvalstoffen uit. Daarnaast zijn deze vetten in relatie gebracht met meerdere welvaartsziekten. Je zou misschien denken dat verzadigd vet gezien wordt als slecht vet. Dit is echter niet het geval. Verzadigd vet is prima binnen bepaalde grenzen.

Is het beter om natuurlijk voedsel te eten?

Vaak wordt gedacht dat producten die in de natuur groeien (want dat wordt vaak bedoeld met natuurlijk voedsel eten) per definitie goed voor je zijn. Dit is echter niet waar. Dingen die in de natuur groeien kunnen goed voor je zijn maar ze kunnen ook evengoed slecht voor je zijn. Wanneer je bijvoorbeeld naar paddestoelen kijkt dan kun je een paddestoel vinden in de natuur die je gewoon kunt eten (champignons bijvoorbeeld) maar je kunt ook paddestoelen vinden in de natuur waaraan je kunt overlijden. Of een product wel of niet uit de natuur komt is dus eigenlijk niet relevant. Of het voor jou als mens geschikt is, is wel een relevante vraag. Of een product wel of niet door de mens gemaakt is dat maakt dus niet uit. Eet en drink vooral die producten die bijdragen aan jouw gezondheid en jouw doelen.

Werken detox diëten en sapkuren

Als mens heb je een eigen detox systeem ingebouwd zitten in jouw lichaam waaronder de lever valt. In jouw lichaam heb je allerlei organen die zorgen voor ontgifting. Detox diëten en sapkuren zijn dus overbodig. Deze diëten en kuren zijn daarnaast ook absoluut niet duurzaam. Calorie inname is ontzettend laag. Je zult wel gewicht verliezen echter is dit voornamelijk water en darminhoud. Heel misschien val je wat af in vetmassa en spiermassa. Wetenschappelijk is er ook nog geen bewijs gevonden dat deze diëten en kuren ondersteund.

Dat moet je niet eten/drinken want dat is te chemisch

Dihydrogeen monoxide. Je hebt er vast nog nooit van gehoord en het klinkt natuurlijk heel eng. Het is echter de chemische benaming voor water.

Alle stoffen zijn chemisch. Wij als mens zijn ook gemaakt van chemisch stoffen. Een appel is ook opgebouwd uit chemische stoffen. Alles is dus uiteindelijk chemisch. Een product wordt pas giftig afhankelijk van de hoeveelheid dat je het consumeert. Vergif zit hem in de dosis. Wanneer je 70 kilogram weegt, dan kan 6 liter water al dodelijk voor je zijn.

Aspartaam is slecht voor je

Zowel de EFSA als de FDA hebben onderzoek gedaan naar aspartaam. Het resultaat van deze onderzoeken betrof dat maximaal 40 milligram aspartaam per kilogram lichaamsgewicht nog steeds veilig is.

Wanneer je 70 kilogram weegt staat dit gelijk aan 5 liter light frisdrank per dag. Dat is natuurlijk een enorme hoeveelheid. Daarnaast is het dan ook nog zo dat er nog een boel veiligheidsmarges bovenop die 40 milligram liggen om ervoor te zorgen dat het nooit slecht voor je is.

Wat maakt een superfood super

Superfoods bestaan eigenlijk niet. Het is vooral een marketingterm. Er zijn gewoon producten die goed voor je zijn en producten die minder goed voor je zijn.

Volg ons ook op onze sociale media kanalen voor leuke content omtrent vitaal leven!

×

Hallo,

Wat leuk dat je onze website gevonden hebt. Mijn naam is Willem. Kan ik je ergens mee helpen?

× Hoe kan ik je helpen?