fbpx

Plantaardig dieet verlaagt risico op beroerte

Nieuw onderzoek toont aan dat een plantaardig dieet het risico op een beroerte met 10% verlaagt.

Het eten van een gezond, plantaardig dieet met voedingsmiddelen zoals groenten, volle granen en bonen, en een afnemende inname van minder gezond voedsel zoals geraffineerde granen of toegevoegde suikers, kan volgens een onderzoek het risico op een beroerte met wel 10% verminderen.

Een ischemische beroerte wordt geassocieerd met een blokkering van de bloedstroom naar de hersenen en is het meest voorkomende type beroerte. De studie vond geen verband tussen het dieet en een hemorragische beroerte, die optreedt wanneer een slagader in de hersenen bloed lekt of scheurt.

Bij de studie waren 209.508 mensen betrokken die bij aanvang van de studie geen hart- en vaatziekten of kanker hadden. Onderzoekers volgden de deelnemers meer dan 25 jaar. Elke twee tot vier jaar vulden de deelnemers een vragenlijst in waarin werd gevraagd hoe vaak ze gemiddeld meer dan 110 voedingsmiddelen aten in het voorgaande jaar.

Onderzoekers verdeelden de deelnemers in vijf groepen op basis van de kwaliteit van hun dieet. Hierbij werd vooral gekeken naar grotere hoeveelheden plantaardig voedsel. Hierbij werden dierlijke voedingsmiddelen niet uitgesloten.

Mensen met de hoogste dieetkwaliteit aten gemiddeld 12 porties gezond plantaardig voedsel per dag. Zij aten dan onder andere bladgroenten, fruit, volle granen, bonen en plantaardige oliën. Mensen met de laagste dieetkwaliteit aten gemiddeld 7,5 portie plantaardig voedsel.

De mensen met de hoge dieetkwaliteit aten 3 porties minder gezond plantaardig voedsel, zoals geraffineerde granen en groenten met hoge glycemische indexen zoals maïs en aardappelen. Mensen met de lage dieetkwaliteit aten hier 6,5 porties van.

De mensen met de hoge dieetkwaliteit aten gemiddeld 3,5 portie vlees en zuivel per dag. De mensen met de laagste dieetkwaliteit aten gemiddeld 6 porties vlees en zuivel per dag.

Conclusie

Tijdens het onderzoek kregen 6.241 mensen een beroerte. Hiervan waren 3.015 een ischemische beroerte en 853 hemorragische beroertes.

Mensen met de hoogste dieetkwaliteit hadden 10% minder kans op een beroerte vergeleken met de mensen met de laagste dieetkwaliteit. Ofwel, de mensen die de meeste plantaardige voeding aten van hoge kwaliteit hadden een 10% kleinere kans op een beroerte.

Hierin kon ook nog een onderscheid gemaakt worden in het type beroerte. Mensen met de hoogste dieetkwaliteit hadden 8% minder kans op een ischemische beroerte.

Volg ons ook op onze sociale media kanalen voor leuke content omtrent vitaal leven!

×

Hallo,

Wat leuk dat je onze website gevonden hebt. Mijn naam is Willem. Kan ik je ergens mee helpen?

× Hoe kan ik je helpen?